Hijsbanden kopen? Waar moet ik op letten?

Het kiezen van de juiste hijsbanden is zeer essentieel om goederen op een veilige en correcte manier te heffen. Er zijn verschillende soorten, maten en kleuren. De banden worden over het algemeen gebruikt voor het hijsen van industriële goederen in combinatie met een takel, lier of kraan. Vooral in havengebieden, industrieterreinen en in de bouw wordt er vaak gebruik gemaakt van hijsbanden. In dit artikel zullen we het voornamelijk hebben over de belangrijke aspecten waarop u moet letten bij het kopen van dit product. Aspecten die aan bod komen zijn:

Indien u na het lezen nog met vragen zit dan kunt u altijd onze specialisten contacteren door ons te mailen of bellen. Dankzij onze expertise en ervaring die we hebben vergaard in meer dan 3 decennia, kunnen we alle vragen en onduidelijkheden over dit handig product volledig uit de weg ruimen. Verder wordt in dit kennisbank artikel ook besproken waar u op moet letten tijdens het gebruiken van alle hijsbanden.

Bij het kiezen van de juiste hijsband moet men letten op:

 1. De werklast

  Het hefvermogen moet hoger liggen dan de te hijsen last. Als u objecten moet hijsen die bijvoorbeeld een gewicht hebben van 750 KG, is het belangrijk dat de hijsbanden minimaal 1 ton aan kunnen. Zo voorkomt u incidenten en bent u altijd veilig! Daarnaast is de wijze waarop men hijst is ook zeer belangrijk. Hierbij moet u denken aan de hoek waarop de banden mogelijk rusten, het aantal banden die men gebruikt om goederen te hijsen, e.d. Over de hoeken waarop banden rusten wordt in het volgend punt nader uitgelegd.

 2. Hoek van de banden

  Een aangeraden hoek om banden op te laten rusten is een hoek van 60 graden. Een zeer belangrijk gegeven is dat zo’n hoek echter nooit 120 graden mag overschrijden. Indien de hoek te klein of te groot is kan de band worden beschadigd of zelfs gaan knappen. Indien de hoek toch vrij groot is, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de banden stevig en sterk zijn of dat u gebruik maakt van onze hoekbeschermers. Vergeet niet! Hoe groter de hoek, des te sterker de banden horen te zijn.

 3. Aanwezigheid van de Europese norm

  Hijsbandenblok Alle banden die u koopt en gebruikt moeten voldoen aan de Europese norm. Dit verzekert de kopers en gebruikers dat de banden uit de beste materialen zijn vervaardigd. Zo voorkomt u dat werknemers zich verwonden omwille van inferieure, goedkopere varianten die niet gereguleerd zijn. Indien u gebruikt maakt van niet-gereguleerde banden liggen de kansen op verwondingen bij uzelf en uw medewerkers hoger! Er is namelijk niet alleen kans op het verwonden van uw medewerkers maar ook het beschadigen van uw goederen. Speel het dus veilig en koop enkel banden die de EU-norm als standaard hebben.
  Europese norm: NEN-EN1492-1 norm

 4. De WLL

  Deze afkorting staat voor Work Load Limit. Dit betekent hoeveel de maximale toelaatbare werklast mag zijn van hijsbanden. De WLL ligt altijd veel lager dan theoretische treksterkte van een band (de MBL). De MBL staat voor Minimum Breaking Load en duidt op de treklast wat een band aankan voordat het begint te vervormen of zelfs knapt.

 5. Aanwezigheid van de CE-markering

  Ook bij hijsbanden is er sprake van een CE-markering. Dit bekende logo geeft aan dat het product volledig voldoet aan de strenge maar nodige Europese wet- en regelgeving. Check dus zeker of dit logo aanwezig is bij de banden die u wilt kopen. Dit is verplicht en garandeert u - net zoals de Europese norm -van kwalitatieve, veilige hijsbanden. Echter is het niet altijd het geval dat de hijsbanden getest zijn tijdens de productie. Daarom is een CE-markering alleen niet altijd voldoende.

 6. De veiligheidsfactor

  Een veiligheidsfactor bestaat uit twee cijfers, een voorbeeld van zo’n factor is 7:1. Dit betekent namelijk dat het breekpunt van de band in kwestie 7 keer zo hoog is al het aantal aangegeven tonnen. De aangegeven werklast is bij 7:1 dus 14,3% van de breekkracht. Het aanhouden van de voorgeschreven werklasten is cruciaal om veilig te werken. Doe dit dus altijd!

  Wanneer men hijsbanden heeft met een veiligheidsfactor wat lager is dan 7:1 (5:1), zijn het ‘One Way-hijsbanden’. Deze banden mogen maar één keer gebruikt worden.

 7. De kleur van de hijsband

  De verschillende kleuren van de hijsbanden geven aan hoeveel ton een band kan hijsen. De meest gebruikte zijn paars (1 ton), groen (2 ton) en geel (3 ton). Maar naast de kleur, kunt u ook aan de zwarte draden in de lengterichting zien hoeveel ton de band kan tillen. 1 zwarte draad staat voor 1 ton, 2 voor 2 ton, etc. Dit is echter geen verplichting volgens de norm.

Hijsbanden en hun periodieke keuringen

De wet- en regelgeving bepalen dat hijstoebehoren zoals hijsbanden en rondstroppen onderworpen worden aan een driemaandelijkse keuring door een externe dienst voor technische controles. Als de banden een of meer tekorten hebben worden ze onmiddellijk afgekeurd en buiten gebruik gesteld. Enkele factoren die ervoor zorgen dat de banden worden afgekeurd:

 • Zonder labels (tenzij anders vermeld op de handleiding)
 • Insnijdingen
 • Kapotte dragende stiksels
 • Chemische aantasting door verf
 • Los spatten, inhouding
 • Verharding
 • Vettig

Meer weten?

Wilt u meer weten over hijsbanden? Vabotec is de specialist in industriële hef- en hijstechniek. Neem daarom vandaag nog contact op voor al uw vragen.